ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE

W moim domu zdecydowanie teraz pachnie świętami. Uwielbiam ten okres przygotowań, a jako że jestem łasuchem to najchętniej przygotowuję słodkości. Tym razem nie mogło być inaczej, choć nieco w zdrowszej wersji. Do przepisu zainspirowała mnie marchewka znaleziona w piwnicy w skrzynce z usypanym piaskiem. Przejrzałam kilka przepisów ciasta marchewkowego, jednak brakowało mi w nich nuty korzennej i kokosa. Tak powstał mój przepis na korzenne, wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami i lekką nutą. Jak dla mnie to jest skupisko ulubionych składników w jednym kawałku, co nie zmienia faktu, że nadal jest kaloryczne, ale od tego są święta by troszkę sobie pozwolić na słodkości.

Składniki :

Ciasto:

  • > 250 g marchewki (4-5 szt. małych marchewek)
  • > 150 g ananasa
  • > 150 g mąki razowej
  • > 60 g mąki ziemniaczanej
  • > 100 g orzechów włoskich
  • > 50 g rodzynek golden Jumbo
  • > 2 łyżeczki przypraw korzennych
  • > 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • > ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • > 60 g wiórków kokosowych
  • > 4 jajka
  • > 120 g ksylitolu/ erytrytolu lub 140 ml miodu/syropu klonowego
  • > 120 ml oleju kokosowego extra virgin

Krem:

  • > 3 x 250 ml serka naturalnego (u mnie Piątnica „Twój smak”)
  • > 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu

 

Wykonanie:

  • 1)  Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kasza manną.
  • 2)  Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Ananasa pokroić na małe kawałeczki lub zmiksować na mus. Całość połączyć.
  • 3)  Sparzyć orzechy i rodzynki, następnie posiekać na mniejsze kawałki i dodać do marchewki i ananasa.
  • 4)  W drugim pojemniku wymieszać produkty sypkie prócz słodzących ( mąka razowa, mąka ziemniaczana, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, przyprawa korzenna, wiórki kokosowe).
  • 5)  W osobnym pojemniku ubić białka na puszysta masę nie przebijając ich. Ciągle miksując dodać małymi porcjami dowolną substancje słodzącą( u mnie to był syrop klonowy) oraz żółtka do upicia. Na koniec małym strumieniem dolewamy rozpuszczony ostudzony olej kokosowy.
  • 6)  W pierwszej kolejności należy wymieszać masę z marchewką z produktami sypkimi. Kolejno delikatnie mieszam z ubitymi jajkami.
  • 7)   Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 55 min.
  • 8)   Po wystudzeniu ciasta zmiksowałam serek z ksylitolem do jego rozpuszczenia, a następnie wysmarowałam ciasto i udekorowałam orzechami i szczyptą cynamonu.

Wbrew pozorom, przygotowanie ciasta zajęło mi ok. 30 minut. Zatem spokojnie mogę nazywać je ciastem last minute. Podczas pieczenia ciasta miałam czas na przygotowanie kolejnych świątecznych słodkości i ozdób w domu.

Ciasto wyszło bardzo wilgotne, i korzenne. A jeśli ktoś lubi smak kokosa to zamiast serka naturalnego można ubić mocno słodzone mleko kokosowe (w puszce wybieramy tylko tę białą część bez wody). Zastosowałam to w innym przepisie i wyszło genialnie.

A jaki jest Twój pomysł na zdrowsze ciasto Bożonarodzeniowe ?

0 Comments

Dodaj komentarz